"ასეთ ქვაბში გამოხდილი არაყი მავნებელია" - როგორ ხდიან არაყს საქართველოს კუთხეებში


სა­ქარ­თვე­ლო­ში ძველ დრო­ში არ­ყით დათ­რო­ბა მი­ღე­ბუ­ლი არ იყო. მა­გა­ლი­თად, ფშავ­ში, რო­მე­ლიც არ­ყის გა­მოხ­დის არა­ერ­თი ტრა­დი­ცი­ი­თაა გა­მორ­ჩე­უ­ლი, მე-19 სა­უ­კუ­ნემ­დე არაყს ძი­რი­თა­დად დი­ლით, სამ­წყემ­სურ­ში წას­ვლის წინ სვამ­დნენ, ასე­ვე მას ხში­რად სამ­კურ­ნა­ლო­დაც იყე­ნებ­დნენ. ცდე­ბა ის, ვინც ამ­ბობს, რომ სა­ქარ­თვე­ლო­ში ჭა­ჭის არა­ყი, ვთქვათ, ან­წლის ან/და სხვა სა­ხის არაყ­ზე უფრო პო­პუ­ლა­რუ­ლი იყო.

სა­ქარ­თვე­ლოს თით­ქმის ყვე­ლა კუ­თხე­ში არ­ყის და­ყე­ნე­ბის გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი მე­თო­დე­ბი არ­სე­ბობ­და. არ­ყის გა­მოხ­დის ძველ­ქარ­თუ­ლი ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბის დიდი ნა­წი­ლი დღეს და­კარ­გუ­ლია, ან თითო-ორო­ლა ადა­მინ­მა თუ იცის. გა­მო­სახ­დე­ლად ყვე­ლა­ზე ხში­რად ან­წლს, პან­ტა­სა და ას­კილს იყე­ნებ­დნენ. და­სა­ველთ სა­ქარ­თვე­ლო­ში, გან­სა­კუთ­რე­ბით
კი გუ­რი­ა­ში, არაყს სხვა­დას­ხვა ხი­ლი­სა­გან ამ­ზა­დებ­დნენ. დღეს, გუ­რი­ა­ში თით­ქმის ყვე­ლა ოჯა­ხი ტყემ­ლის არაყს იყე­ნებს, რო­მე­ლიც ექი­მე­ბის თქმით, ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის სა­ზი­ა­ნოა.

გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

კომენტარები

zura 2019-07-19 16:13
ექიმები მაგრად უბერავენ ძველად სპეციალურად ეძებდენ სპილენდში გამოხდილ არაყს და ასწლამდე მეტს ცხოვრობდნენ ის მართალია თუკარბიტის არაყს გამოხდი მოკლავს ვაი თხვენ პატრონს ვინც არ იცის გურული არაყის გემო მართალია ის დასათრობი არ არის ის კარგია დილას უზმოდ ცხოვრების ელფერს აძლევს
magnolia 2019-07-19 14:04
ტყემლის არაყს უცხოელები ყიდულობენ , იმიტომ რომ სასარგებლოაო, ქლიავის არაყი ანუ სლოვოვიცა, მთელს ევროპაშია გავრცელებული
magnolia 2019-07-19 14:02
თუ კარბიტს გამოხდი , ნამდვილად მავნებელია :)))) კარგით რა!!!
შაკო 2019-07-18 16:54
ეგ ექიმები გონზე არ არიან არაფრის ვინც მაგას ამბობს
lazare 2019-06-13 10:56
zalian kargadac vxdi kargadac vsvam da tavsac xoshianad vgrznob qartvel kacs kidev nuascavlit ra sad da rogor unda gamoxados an dalios

კომენტარის დამატება

მსგავსი სიახლეები