ადრე, ლაქების მოსაშორებლად და ზედაპირების დეზინფექციისთვის ერთადერთ გზას ცხელი წყალი წარმოადგენდა, რადგან მაღაზიებში საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები არც ისე ბევრი იყო. დღეს ბევრი დიასახლისი საყოფაცხოვრებო პრობლემების მხოლოდ მდუღარე წყლით გადაჭრას ამჯობინებს, თუმცა არის სიტუაციები, როდესაც ეს არავითარ შემთხვევაში არ არის გამართლებული.

ექსპერტების აზრით, მაცივრის საფუძვლიანი გაწმენდა თვეში ერთხელ უნდა მოხდეს. ეს ნიშნავს იმას, რომ ყველა თარო და უჯრა უნდა გამოიღოთ, საწმენდი საშუალებების გამოყენებით კარგად გარეცხოთ გამდინარე წყლის ქვეშ, გაამშრალოთ და უკან დააბრუნოთ. დიასახლისების უმეტესობა ამ მიზნებისთვის ცხელი წყლის გამოყენებას ამჯობინებს, რადგან მისი

ძმარი, სოდა და ცხელი წყალი შესანიშნავი საწმენდი საშუალებებია. როგორც ამბობენ, იაფი და ეფექტური, მაგრამ თუ პროფესიონალურ საყოფაცხოვრებო ქიმიკატებს ანიჭებთ უპირატესობას, მაშინ დასუფთავების დროს უარი თქვით მდუღარე წყლის გამოყენებაზე. ფაქტია, რომ მაღალი ტემპერატურა სწრაფად ანეიტრალებს საწმენდ საშუალებებში შემავალ აგრესიულ კომპონენტებს, რაც ნიშნავს, რომ ისინი უსარგებლო ხდებიან. შედეგად, თქვენ ასუფთავებთ ბინას, მაგრამ შედეგს ვერ ხედავთ: ლაქები და სხვა ჭუჭყი ადგილზე რჩება.

იმისათვის, რომ დრო და ძალისხმევა არ დაკარგოთ, ცხელ წყალს მხოლოდ იმ შემთხვევაში მიმართეთ, თუ სოდით, ძმრით ან ლიმონმჟავით წმენდთ. თუ პრობლემის გადასაჭრელად გჭირდებათ მათეთრებელი ან მაღაზიაში ნაყიდი სხვა საწმენდი საშუალება, აუცილებლად წაიკითხეთ ეტიკეტზე მოცემული ინფორმაცია - ალბათ, შავით თეთრზე წერია, რომ მდუღარე წყალი არ უნდა გამოიყენოთ. აუცილებლად მიჰყევით ინსტრუქციას და შემდეგ შეძლებთ სასურველი შედეგის მიღებას.

კიდევ ერთი შემთხვევა, როდესაც შეგიძლიათ დაივიწყოთ ცხელი წყლის გამოყენება, არის პარკეტის და ლამინატის რეცხვა. ზედმეტი ტენიანობა ზოგადად უკუნაჩვენებია ამ იატაკის საფარებისთვის და თუ ისინი ერთდროულად ექვემდებარება როგორც წყალს, ასევე მაღალ ტემპერატურას, სიტუაცია სრულიად სავალალო ხდება. იატაკის დაფები ჯერ ფართოვდება, შემდეგ იკუმშება, რაც საბოლოოდ საფარის დეფორმაციას იწვევს. გარდა ამისა, მდუღარე წყალი ხეს ართმევს ბზინვარებას და ბრწყინვალებას, რომელსაც ასე ვაფასებთ ამ ბუნებრივ მასალაში.

იმისათვის, რომ არ დააზიანოთ იატაკის საფარის გარეგნობა, ხარისხი და მახასიათებლები, გარეცხეთ იგი თბილი ან ცივი წყლით შესაბამისი საწმენდი საშუალების დამატებით. ნაჭერი უნდა იყოს ოდნავ ნესტიანი, რათა დაფები არ დეფორმირდეს. თუ არ გსურთ საყოფაცხოვრებო ქიმიკატების გამოყენება, გამოიყენეთ ჩვეულებრივი სამედიცინო სპირტი. ეს არა მხოლოდ დაგეხმარებათ ჭუჭყის, მტვრის, უსიამოვნო სუნის მოშორებაში, არამედ ზედაპირის დეზინფექციასა და ბაქტერიების აღმოფხვრაში.
ალბათ ბევრჯერ გსმენიათ, რომ თუ ნიჟარა გაჭედილია, მასში მდუღარე წყალი უნდა ჩაასხათ და შემდეგ ცხიმის საცობი, რომელმაც გაჭედვა გამოიწვია, სწრაფად გაიხსნება. ერთი შეხედვით, როგორც ჩანს, ამაში ლოგიკა და აზრია, ამიტომ დიასახლისების უმეტესობა პრობლემას ამ გზით წყვეტს. თუმცა, თუ უფრო ღრმად ჩაუღრმავდებით, აღმოჩნდება, რომ ყველაფერი ასე მარტივად არ არის.
ცხელი წყლის ზემოქმედებით, დამაბინძურებლები ნამდვილად "დნება", მაგრამ ამის შემდეგ ისინი მხოლოდ უფრო ღრმად აღწევენ მილებში და იქ მაგრდებიან. და თუ თავიდან ცხიმის საცობის მოშორება სპეციალური საშუალებებით მაინც ადვილია, მაშინ მდუღარე წყლით დამუშავების შემდეგ მასთან მისვლა გაცილებით რთული ხდება.
იმისათვის, რომ არ მოგიწიოთ სანტექნიკოსის გამოძახება, ეცადეთ, სიტუაცია კრიტიკულ წერტილამდე არ მიიყვანოთ. მინიმუმ, საჭიროა ბლოკირების თავიდან აცილება - ჭურჭლის რეცხვისას გამოიყენეთ ცხიმის გამხსნელი პროდუქტები. თუ პრევენციული ზომების მიუხედავად, მილები კვლავ გაჭედილია, უნდა მიმართოთ პროფესიონალურ პროდუქტს.
ხელთ არ გქონდათ შესაფერისი საყოფაცხოვრებო ქიმიკატები? აიღეთ ერთი ჭიქა ჩვეულებრივი სოდა, ჩაასხით სადრენაჟე ხვრელში, დაამატეთ 400 მილილიტრი თბილი ძმარი და გააჩერეთ რამდენიმე საათი, რომ პროდუქტმა იმოქმედოს. დროის გასვლის შემდეგ, მილები წყლით ჩარეცხეთ.

ცხელი წყლის გამოყენება რეკომენდებულია არა მხოლოდ მაშინ, როდესაც ნიჟარა გაჭედილია, არამედ მაშინაც, როდესაც მისგან უსიამოვნო სუნი მოდის. თუმცა, ამ სიტუაციებში მდუღარე წყალი აბსოლუტურად უძლური აღმოჩნდება. სამწუხაროდ, ეს ჯადოსნური აბი არ არის. ცხელი წყალი არა მხოლოდ პრობლემის მოგვარებაში ვერ დაგეხმარებათ, არამედ ახალ პრობლემას ქმნის, რადგან ეს მილების გაფართოებას და შეკუმშვას იწვევს. შედეგად, მათზე ბზარები ჩნდება.
გაცილებით ეფექტური და უსაფრთხო იქნება იგივე სოდის ან ძმრის გამოყენება. იგი იდეალურად ახდენს ზედაპირების დეზინფექციას, კლავს მიკრობებსა და ბაქტერიებს, რაც უმეტეს შემთხვევაში გახლავთ კიდეც უსიამოვნო სუნის მიზეზი.
გახსოვდეთ: მაკარონის ან კარტოფილის ნახარში ცხელი წყალი ნიჟარაში არ უნდა გადაწუროთ. ან უნდა დაელოდოთ მის გაგრილებას, ან ერთდროულად გააღოთ ცივი წყლის ონკანი, რათა მდუღარე წყალმა მილები არ დეფორმირდეს.
ჩვენ შევეჩვიეთ ცხელი წყლით ჭურჭლის რეცხვას და არასდროს გვიფიქრია იმაზე, სწორია თუ არა ეს. ეს არასწორია. აღმოჩნდა, რომ სარეცხი საშუალება საკმარისია ჭურჭლიდან ცხიმისა და საკვების ნარჩენების მოსაშორებლად, ამიტომ შეგიძლიათ გამოიყენოთ თბილი ან თუნდაც გრილი წყალი. ამ დასკვნამდე მივიდნენ ოჰაიოს სახელმწიფო უნივერსიტეტის მეცნიერები ამ თემაზე კვლევების სერიის ჩატარების შემდეგ. ამიტომ, თუ მანიკურის მდგომარეობაზე და ხელების კანზე ზრუნავთ, ონკანი თბილ წყალზე დააყენეთ. ან კიდევ უკეთესი, მიანდეთ ჭურჭლის სარეცხ მანქანას თეფშების გასარეცხად.

ლოგიკურად ჩანს, რომ გაყინული საკვები ცხელ წყალში უფრო სწრაფად ლღვება, თუმცა, სინამდვილეში ყველაფერი ასე მარტივად არ არის: მდუღარე წყალი ხორცის გარეთა და შიდა ფენებს შორის ტემპერატურულ სხვაობას ქმნის. შედეგად, სანამ ძვალთან ახლოს მდებარე რბილობი გაალღობს, ბაქტერიები უკვე აქტიურად მრავლდებიან კანზე.