ყველა პროდუქტის უბრალოდ საყინულეში მოთავსება და ზამთრამდე შენახვა არ შეიძლება. ზოგიერთი ბოსტნეული და ხილი კარგავს გემოს, ხდება წყლიანი ან უსიამოვნო ფაფად იქცევა.
ბევრი საყინულეს უნივერსალურ შესანახ ადგილად აღიქვამს, მაგრამ ყველა პროდუქტის გაყინვა როდი შეიძლება - ზოგიერთი მათგანი იცვლის გემოს, სუნს და ტექსტურას.
კიტრი
გალღობის შემდეგ, ის წყლიანი ხდება, კარგავს ხრაშუნეს და უფორმო მასად იქცევა. საქმე ისაა, რომ კიტრის უჯრედები თითქმის მთლიანად წყლისგან შედგება. გაყინვისას, სითხე კრისტალიზდება, არღვევს უჯრედის კედლებს და შედეგად მიიღება ფაფა.
თუ მაინც გსურთ კიტრის არომატის შენარჩუნება, სცადეთ
მისი თხელ ნაჭრებად დაჭრა და ისე გაყინვა. თუ თქვენთვის სტრუქტურა არ არის ისეთი მნიშვნელოვანი, გემო შენარჩუნდება.
მთლიანი პომიდორი
ეს ბოსტნეული, განსაკუთრებით მწიფე და წვნიანი, გაყინვისას კარგავს ფორმას, ხდება ლორწოვანი და იშლება. ასევე, თუ გსურთ მისი გამოყენება სალათებისთვის, არ შეიძლება. შეგიძლიათ გაყინოთ პომიდორი, მაგრამ პიურეს, ტომატ-პასტის ან სოუსის სახით. ამისათვის უნდა გაფცქვნათ, გაფცქვნათ, დაჭრათ და ჩაასხათ კონტეინერებში.

სალათის ფოთლები
სალათის ფურცლები, ისპანახი და რუკოლა გაყინვისას კარგავს მთელ თავის ხიბლს. მუქდება, ლორწოვანი ხდება და კარგავს სიხრაშუნეს. მიზეზი იგივეა - ქსოვილებში წყლის მაღალი შემცველობა.
თუ მწვანილის შენახვა გჭირდებათ სუპებისა და ჩაშუშულისთვის, უმჯობესია გამოიყენოთ ისპანახი, მაგრამ მოხარშეთ მდუღარე წყალში და წინასწარ გააგრილეთ.
კარტოფილი
უმი კარტოფილი გაყინვის შემდეგ ტკბილი ხდება, კარგავს ტექსტურას და შეიძლება გაშავდეს. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ნულზე დაბალ ტემპერატურაზე სახამებელი შაქარად გარდაიქმნება.
თუ გსურთ კარტოფილის გაყინვა, ჯერ მოხარშეთ ნახევრად მომზადებამდე ან შეწვით. მაგალითად, მოამზადეთ ხელნაკეთი გაყინული კარტოფილის ნაჭრები ღუმელში გამოსაცხობად.
ხილი, რომელიც არ უნდა შეინახოთ საყინულეში
ხილი ვერ იტანს დაბალ ტემპერატურას. განსაკუთრებით ის, რომელსაც აქვს წყლიანი სტრუქტურა ან ნაზი კანი.
საზამთრო და ნესვი
გალღობის შემდეგ კარგავს გემოს და გადაიქცევა ფაფად. ნესვისა და საზამთროს უჯრედული სტრუქტურა ვერ უძლებს გაყინვას, განსაკუთრებით თუ დიდი ნაჭრებია. შეგიძლიათ გააკეთოთ გაყინული საზამთროს ბურთულები კოქტეილებში დასამატებლად - გამოდგება საკვებ ყინულად.
ბანანი კანიანად
თუ ხილს ასე გაყინავთ, გაშავდება და უსიამოვნო შესახედაობა ექნება. გარდა ამისა, კანი არ იცავს რბილობს. გაყინეთ ბანანი კანის გარეშე, ნაჭრებად. მათი გამოყენება მოსახერხებელია სმუზისთვის ან ნაყინისთვის.
ატამი, გარგარი, ქლიავი (მთლიანი)
გალღობის შემდეგ ეს ხილი ხშირად სრიალა ხდებიან და კარგავს ფორმას. უმჯობესია, ისინი გაფცქვნილი, კურკის გარეშე და პიურეს ან ნაჭრების სახით გაყინოთ.
როგორ გავყინოთ საკვები სწორად
სწორად გაყინვა არა მხოლოდ ტემპერატურას, არამედ ტექნოლოგიასაც ეხება. მარტივი წესების შეუსრულებლობამ შეიძლება საუკეთესო პროდუქტებიც კი გააფუჭოს.
გაყავით პორციებად. დიდი ნაჭრები არ ჩადოთ საყინულეში - მოგვიანებით მისი გალღობა გაძნელდება, ხოლო ხელახალი გაყინვა ხარისხს გააუარესებს.
გამოიყენეთ ჰერმეტული კონტეინერები. საყინულე პარკები მჭიდროდ უნდა იყოს შეკრული, წინააღმდეგ შემთხვევაში პროდუქტები სხვა პროდუქტის სუნს შეიწოვს.
მიუთითეთ გაყინვის თარიღი. თითოეულ კონტეინერს დააწერეთ, რათა იცოდეთ, რამდენი ხანია პროდუქტი საყინულეშია.
უმჯობესია ბოსტნეული და ხილი ჯერ გარეცხოთ, კარგად გააშროთ, და ისე გაყინოთ რათა გემო და ტექსტურა შეინარჩუნოს.
ბევრი საყინულეს უნივერსალურ შესანახ ადგილად აღიქვამს, მაგრამ ყველა პროდუქტის გაყინვა როდი შეიძლება - ზოგიერთი მათგანი იცვლის გემოს, სუნს და ტექსტურას.
კიტრი
გალღობის შემდეგ, ის წყლიანი ხდება, კარგავს ხრაშუნეს და უფორმო მასად იქცევა. საქმე ისაა, რომ კიტრის უჯრედები თითქმის მთლიანად წყლისგან შედგება. გაყინვისას, სითხე კრისტალიზდება, არღვევს უჯრედის კედლებს და შედეგად მიიღება ფაფა.
თუ მაინც გსურთ კიტრის არომატის შენარჩუნება, სცადეთ
მთლიანი პომიდორი
ეს ბოსტნეული, განსაკუთრებით მწიფე და წვნიანი, გაყინვისას კარგავს ფორმას, ხდება ლორწოვანი და იშლება. ასევე, თუ გსურთ მისი გამოყენება სალათებისთვის, არ შეიძლება. შეგიძლიათ გაყინოთ პომიდორი, მაგრამ პიურეს, ტომატ-პასტის ან სოუსის სახით. ამისათვის უნდა გაფცქვნათ, გაფცქვნათ, დაჭრათ და ჩაასხათ კონტეინერებში.

სალათის ფოთლები
სალათის ფურცლები, ისპანახი და რუკოლა გაყინვისას კარგავს მთელ თავის ხიბლს. მუქდება, ლორწოვანი ხდება და კარგავს სიხრაშუნეს. მიზეზი იგივეა - ქსოვილებში წყლის მაღალი შემცველობა.
თუ მწვანილის შენახვა გჭირდებათ სუპებისა და ჩაშუშულისთვის, უმჯობესია გამოიყენოთ ისპანახი, მაგრამ მოხარშეთ მდუღარე წყალში და წინასწარ გააგრილეთ.
კარტოფილი
უმი კარტოფილი გაყინვის შემდეგ ტკბილი ხდება, კარგავს ტექსტურას და შეიძლება გაშავდეს. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ნულზე დაბალ ტემპერატურაზე სახამებელი შაქარად გარდაიქმნება.
თუ გსურთ კარტოფილის გაყინვა, ჯერ მოხარშეთ ნახევრად მომზადებამდე ან შეწვით. მაგალითად, მოამზადეთ ხელნაკეთი გაყინული კარტოფილის ნაჭრები ღუმელში გამოსაცხობად.
ხილი, რომელიც არ უნდა შეინახოთ საყინულეში
ხილი ვერ იტანს დაბალ ტემპერატურას. განსაკუთრებით ის, რომელსაც აქვს წყლიანი სტრუქტურა ან ნაზი კანი.
საზამთრო და ნესვი
გალღობის შემდეგ კარგავს გემოს და გადაიქცევა ფაფად. ნესვისა და საზამთროს უჯრედული სტრუქტურა ვერ უძლებს გაყინვას, განსაკუთრებით თუ დიდი ნაჭრებია. შეგიძლიათ გააკეთოთ გაყინული საზამთროს ბურთულები კოქტეილებში დასამატებლად - გამოდგება საკვებ ყინულად.
ბანანი კანიანად
თუ ხილს ასე გაყინავთ, გაშავდება და უსიამოვნო შესახედაობა ექნება. გარდა ამისა, კანი არ იცავს რბილობს. გაყინეთ ბანანი კანის გარეშე, ნაჭრებად. მათი გამოყენება მოსახერხებელია სმუზისთვის ან ნაყინისთვის.
ატამი, გარგარი, ქლიავი (მთლიანი)
გალღობის შემდეგ ეს ხილი ხშირად სრიალა ხდებიან და კარგავს ფორმას. უმჯობესია, ისინი გაფცქვნილი, კურკის გარეშე და პიურეს ან ნაჭრების სახით გაყინოთ.
როგორ გავყინოთ საკვები სწორად
სწორად გაყინვა არა მხოლოდ ტემპერატურას, არამედ ტექნოლოგიასაც ეხება. მარტივი წესების შეუსრულებლობამ შეიძლება საუკეთესო პროდუქტებიც კი გააფუჭოს.
გაყავით პორციებად. დიდი ნაჭრები არ ჩადოთ საყინულეში - მოგვიანებით მისი გალღობა გაძნელდება, ხოლო ხელახალი გაყინვა ხარისხს გააუარესებს.
გამოიყენეთ ჰერმეტული კონტეინერები. საყინულე პარკები მჭიდროდ უნდა იყოს შეკრული, წინააღმდეგ შემთხვევაში პროდუქტები სხვა პროდუქტის სუნს შეიწოვს.
მიუთითეთ გაყინვის თარიღი. თითოეულ კონტეინერს დააწერეთ, რათა იცოდეთ, რამდენი ხანია პროდუქტი საყინულეშია.
უმჯობესია ბოსტნეული და ხილი ჯერ გარეცხოთ, კარგად გააშროთ, და ისე გაყინოთ რათა გემო და ტექსტურა შეინარჩუნოს.